Real-time music visualization technology

Views: 94


Music visualization technology in real time (RTMV-technology).

Я не музикант і я не маю спеціальної музичної освіти, я інженер розробник вбудованих систем. Але моє хобі розроблення технології візуалізації музики в реальному часі. При прослуховуванні музичного твору, я для себе вирішив, що хочу мати такий пристрій, який би з мінімальними налаштуваннями (або взагалі без будь-яких налаштувань) для мене могло створювати світлове шоу. Я, як споживач, хочу просто прийти після роботи, включити музику, сісти на диван і відпочиваючи слухати музику і насолоджуватися світловою візуалізацією.

Я багато спілкувався зі спеціалістами з шоу-бізнесу, які займаються створенням світлових шоу, і вони мене переконують, що такі інструменти створити не можна. Але ви самі розумієте, що для мене, як для споживача, безглуздо купувати світлову консоль, щоб потім день програмувати світлову композицію, а потім сісти і 3 хвилини насолоджуватися тим, що вже реально не хочеться дивитися, ні слухати, так воно за день вже набридло .

Для мене необхідно, щоб пристрій візуалізації, скільки б разів я не прослуховував музичний трек, стільки разів створював для мене нове світлове шоу і яке б мені не набридало.

Повірте, я багато конструював різних інструментів візуалізації, і вони мене зовсім не влаштовували, я прийшов до розуміння того, що проблема криється у відсутності теорії, на основі якої можна було створювати такі інструменти. Тоді я для себе на своїх примітивних принципах розуміння музики створив для себе таку теорію. Конструюючи візуалізатори, я аналізував отриманий результат і вносив коригування в моє розуміння зв’язку світла та музики.

Саму технологію, я називаю, RTMV-technology. Спочатку RTMV-technology розроблялася як 2D варіант візуалізації. Але для створення повноцінного 2D прототипу, на сьогодні, для мене виявилося досить дорого у виготовленні. Тому було зроблено спробу спрощеного варіанта – 1D візуалізації. Ідея була в тому, щоб отримати відносно недорогий інструмент, до якого можна просто підключити аудіо сигнал і насолоджуватися світловими образами під час прослуховування музики.

Цей проект отримав назву CLUBBEST і був орієнтований спочатку на клубну музику, але як показав час, він підходить для візуалізації будь-яких музичних творів. Звичайно, є багато обмежень, пов’язаних з використанням недорогих компонентів та застосування MCU з низькою продуктивністю, але навіть у такому варіанті, я отримав та отримую позитивні відгуки. Для мене найцікавіші відгуки, коли в коментарі я прочитав: “Я побачив музику”. Так, я створював цю технологію для того, щоб побачити музику. І такі відгуки я отримую на постійно, у міру процесу розробки технології.

Технологія дозволяє створювати повністю автономні інтелектуальні електронні пристрої, які можуть у реальному часі створювати візуальне аранжування музичного твору. Для цієї технології немає потреби в попередньому створенні світлової композиції, технологія орієнтована на автоматичну обробку в реальному часі.

Моя думка, що за цією технологією можна створювати світлові консолі з зовсім іншим підходом до світловим шоу або додавши керуюче ядро в сучасні консолі, реальним чином вивести їх на новий рівень.

Для мене в першу чергу стояло завдання, щоб було видно зв’язок музики та світла, щоб глядач світлового шоу, ловив себе на думці, що звук йде не зі звукових колонок, а звук створюється самими джерелами світла.

Для популяризації цієї технології я почав записувати відео ролики, коли я підключаю візуалізацію до вже наявного музичного твору і показую для оцінки, наскільки візуалізація відповідає музичному потоку. Зверніть увагу, що я показую візуалізацію всього музичного твору, не монтую ролик, не показую вирваний якийсь вдалий момент, я показую, як технологія працює в реальному часі, з усіма її недоліками, пов’язаними з технічного та фінансового обмеження, з якими я зіткнувся.

Відразу обмовлю прототипи пристроїв були виготовлені ще два роки тому, але можливість показати їхню роботу з’явилася тільки зараз.

Я пропоную подивитися демонстраційні відео та хочу почути від суспільства відгуки, наскільки вам цікавий такий підхід.

Я вважаю найважчим варіантом для комп’ютерної обробки є обробка класичної та інструментальної музики, тут приклад, як технологія справляється з обробкою інструментальної композиції.

 

У цьому відео приклад для порівняння візуалізації написане на сучасній консолі людиною і візуалізація, створювана RTMV-технологією в реальному часі, за ті ж 3 хвилини, поки транслюється композиція.

 

Приклад візуалізації музичної композиції POP.

Більше демонстраційних відео можна побачити в подкасті тут ви можете побачити роботу прототипів двох систем – CLUBBEST M68 та CLUBBEST M100.

Спочатку я робив CLUBBEST як інструмент для свого ПК, для прослуховування музики. Але, як виявилося, його можна з успіхом застосувати і для робочого місця композитора, музиканта, DJ, а також використовувати як декоративну прикрасу для інтер’єру приміщень клубів, кафе, ресторанів, де при трансляції музики, як я вважаю, можна з успіхом використовувати цю технологію.

Я люблю дивитися стрими DJ , і я вважаю, що для DJ , які у своїй творчості орієнтуються створення живої музики, подібні інструменти їм просто необхідні. Музикант повинен зосередитись на музиці, а система візуалізації має допомагати прикрасити його твір візуалізацією та створенням осмислених візуальних образів.

Я вважаю, що на існуючому рівні розробки вже можна створити комерційний інструмент у вигляді світлодіодного бару для DJ, щоб можна було використовувати для живих виступів музикантів. Такий інструмент можна розмістити перед пультом DJ або за DJ – ліворуч та праворуч від нього. Я вважаю, що світлова інтерпретація у кілька разів посилює сприйняття музичного твору.

Особливість самої ідеї полягає в тому, щоб, дати музикантові можливість, у живому виступі зосередитися на музиці, а візуалізацію віддати електроніці.

Зараз у прототипах, кінцевим оптичним пристроєм є лінійне розташування однотипних джерел світла. Для роботи зі світловими приладами, які використовуються на сцені, необхідний конфігуратор і звичайно, зовсім інший підхід для формування даних управління.

Я зараз пробую своєю ідеєю, зацікавити виробників світлового обладнання у розвитку цієї технології та створення нових інструментів, які дозволять інакше поглянути на світлове ШОУ.

Але зараз, як я вже казав, для мене цікаво почути вашу думку, про те, наскільки така світлова візуалізація цікава, і наскільки вона близько висловлює тему музичного твору. Я, в останніх відео, на моєму каналі спробував зібрати різні стилі, щоб можна було оцінити можливість роботи алгоритмів.

Якщо у вас виникнуть питання, не соромтеся, запитуйте, я готовий надати більше технічної інформації для розуміння самої ідеї такої візуалізації.

Буду вдячний за ваші відгуки.


Це може бути цікаво!


 

  • Kitchen timer with contactless gesture controlKitchen timer with contactless gesture control
    Views: 531    Кухонний таймер з безконтактним керуванням жестами дозволяє встановити необхідний період часу для приготування страв, не торкаючись пристрою. Дуже зручно під час приготування їжі, коли руки забрудниться. Усі …
  • Сумеречное релеСумеречное реле
    Views: 1430 Реле управления освещением, датчик день-ночь – одним словом фотореле для управления освещением или формирования сигнала для системы умный дом о понижении или повышении освещенности относительно заданного уровня. Реле выполнено по классической схеме, конденсаторный блок питания, от сети переменного тока …
  • Индикатор температурыИндикатор температуры
    Views: 2651 Проект для начинающих, на демо плате BB-2T3D-01. Простой индикатор температуры. Проект никак не задумывался, просто на витрину магазин Ворон нужна была демонстрационная модель на макетной плате, чего нибудь работающего. Остановились на индикаторе …
  • VU Meter Tower ART – part 2VU Meter Tower ART – part 2
    Views: 961 Проект – VU Meter Tower ART получил продолжение в своем развитии. Теперь можно заказать набор деталей из акрила для самостоятельной сборки. В проект корпуса внесено целый ряд доработок, …
  • Самый простой индикатор уровня звукового сигналаСамый простой индикатор уровня звукового сигнала
    Views: 6216 Демонстрационный проект создания индикаторов уровня с использованием WS2812B. Изучив этот проект вы сможете  самостоятельно изготавливать и конструировать свои индикаторы уровня звукового сигнала. Дополнительно читайте статью Бегущие огни на …
  • Temperature measurement with NTC thermistor.Temperature measurement with NTC thermistor.
    Views: 241 Проекты в которых присутствовало измерение температуры начинал с цифровых датчиков, т.к. в них все просто и не надо ничего преобразовывать и вычислять. При использовании цифровых датчиков ты получаешь …
  • Универсальный терморегулятор ch-c3000Универсальный терморегулятор ch-c3000
    Views: 2962 Терморегулятор ch-c3000 предназначен для управления системами регулирования температуры в пределах от – (минус) 55 до + 125 С. Регулятор может использоваться как в системах отопления, так и в …
  • NeoPixel LED and PIC24NeoPixel LED and PIC24
    Views: 612 Популярность однопроводной шины для управления светодиода типа WS2812 не ослабевает, а новые типы светодиодов в корпусах 3,5*3,5мм, 2,0*2,0мм становяться все больше привлекательными. Построение дисплеев для анимации требуют все …
  • LCD драйвер – UC1601sLCD драйвер – UC1601s
    Views: 1566 http://svetomuzyka.narod.ru/project/UC1601s.html Читайте обновление на http://catcatcat.d-lan.dp.ua/?page_id=178 В данный момент можно приобрести в ООО “Гамма” несколько типов индикаторов на драйвере UC1601s. RDX0048-GC, RDX0077-GS, RDX0154-GC и RDX0120-GC выполнены по технологии COG.
  • MCC PIC24 – модуль OUTPUT COMPARE – в режиме генератора звуковых сигналовMCC PIC24 – модуль OUTPUT COMPARE – в режиме генератора звуковых сигналов
    Views: 601 При проектировании простых устройств автоматики, часто необходимо иметь механизм звукового оповещения. Самый верхний уровень, это формирование голосовых сообщений, но об этом, как то по позже… В самом примитивном …

 



Поделись этим!

Catcatcat

catcatcat

Development of embedded systems based on Microchip microcontrollers.

Продолжайте читать

НазадДалее

Комментарии

Добавить комментарий

Этот сайт использует Akismet для борьбы со спамом. Узнайте, как обрабатываются ваши данные комментариев.